Datuk Ramanan: Pandangan Tentang Kad Perjalanan APEC

Proses imigresen di Malaysia secara amnya telah diketahui umum akan prosesnya yang memakan masa yang sangat lama. Mesikpun ini adalah satu masalah untuk membuat permohonan visa, proses ini adalah perlu untuk menjamin kemasukan selamat untuk semua orang. Malangnya, dalam jangka masa panajng, prosedur ini memberikan impak negatif kepada kelangsungan perniagaan dan perusahaan. Selepas meneliti kembali potensi penambahbaikan, Kad Perjalanan Perniagaan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC Card) akhirnya diperkenal.

Permohonan Kad APEC

Pada masa ini, individu boleh memohon Kad APEC untuk menikmati kemudahan ketika proses mendapatkan kelulusan imigresen dan visa. Program ini diwujudkan dengan alasan untuk memperbanyakkan transaksi dan aktiviti perusahaan yang seterusnya menambahbaik kadar ekonomi negara. Dengan Kad Perjalanan Perniagaan APEC, para usahawan boleh mendapatkan pas terdahulu mereka untuk mengambil kepentingan negara atas sebab perniagaan. Strategi ini benar-benar menghindari piawaian dan konvensyen teratas yang mempengaruhi operasi perniagaan.

Pemegang kad Travel Business APEC boleh tanpa banyak regangan menghindari teknik untuk memohon visa dan selanjutnya laluan membolehkan di bawah perjalanan individu. Mereka mungkin mempunyai kapasiti untuk menyelesaikan laluan APEC semasa mereka masuk ke negara-negara yang dirakam melalui laluan berbilang laluan ini.

Datuk R Ramanan
Datuk Ramanan

Datuk Ramanan Memberikan Sokongan Penuh Tentang Inisiatif Ini

Kad Pelancongan Perniagaan APEC mendapat sokongan penuh dari Datuk R. Ramanan. Jabatan Imigresen Malaysia telah diadaptasikan olehnya untuk kerja-kerja produktif mereka ke arah pengakuan susunan yang bijak yang akan menambah pembangunan kewangan yang kukuh.

Sokongan Datuk R. Ramanan dizahirkan melalui komennya bahawa kad perjalanan perniagaan APEC telah membuka lembaran baru untuk organisasi di Malaysia untuk mengembara ke negara-negara terpencil secara berkesan. Pertubuhan kejiranan kini bersedia untuk memanfaatkan sepenuhnya sudut pandangan pilihan kerana kerja keras yang dibuat oleh pegawai yang berkaitan yang menjalin hubungan dengan negara yang berbeza dan ini memberi kesan positif kepada ekonomi berdekatan.

Ahli Terkini APEC

Terkini, Malaysia, Chile, Vietnam, Thailand, Taiwan, New Zealand, Singapura, Rusia, Australia, China, Filipina, Peru, Papua New Guinea, Brunei Darussalam, Mexico, Korea Selatan, Jepun, Indonesia dan Hong Kong adalah di antara gabungan anggota APEC. Lebih-lebih lagi, inisitif ini juga disertai oleh Kanada dan Amerika Syarikat sebagai anggota peralihan.

Program ini mempunyai kesan yang besar untuk Malaysia kerana beberapa orang menyatakan, lebih banyak organisasi birokrasi paksaan. Republik China, untuk memberikan ilustrasi, membenarkan komitmen untuk memohon izin ke bahagian terlebih dahulu tanpa mengira sama ada ia benar-benar suatu reentri berkaitan perniagaan atau pas sosial.

Seperti yang ditunjukkan oleh peperiksaan yang diketuai oleh Unit Sokongan Dasar APEC, pelan yang dikeluarkan oleh Kad Perjalanan Perniagaan APEC telah membawa pengurangan yang banyak dalam kos pertukaran untuk pemegang kad sehingga 38%. Ini menunjukkan usaha-usaha ini tidak semata-mata bekerja dalam mengurangkan masa pegangan, melainkan kos perjalanan yang tulen dalam masa yang sama. Pakar-pakar telah menilai masa meletakkan sesuatu untuk pemegang kad ini pada Mac 2010 hingga Julai 2011 adalah 62,413 jam, yang dinilai pada anggaran USD1.9 juta.

Maklumat Mengenai Datuk Ramanan

Datuk R. Ramanan juga merupakan penganjur yang kukuh untuk pengusaha India Malaysia dan menekankan bahawa penting bagi setiap mereka untuk menerima ganjaran pejabat sedemikian untuk membawa pencapaian dan pembangunan kewangan untuk negara. Menurut beliau, sokongan dari masyarakat India di Malaysia juga membantu ikatan dan menggunakan sepenuhnya keupayaan semua bahagian individu untuk memotivasi dan menggalakkan organisasi muda dan berkembang maju.

Lagi artikel berkaitan:

Datuk R. Ramanan Membuat Laporan Polis Berkenaan Skim Ponzi

Datuk R. Ramanan: Komen Lanjut Berkenaan Kad APEC

Datuk R. Ramanan: Sambungan Komen Tentang Kad APEC